Πώς θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη χαλάρωση στο δέρμα

Μπορεί να βρισκόμαστε στο καταχείμωνο, αλλά η άνοιξη είναι κοντά και το καλοκαίρι θα έρθει χωρίς να το καταλάβουμε.

Πώς θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη χαλάρωση στο δέρμα

Μήπως, λοιπόν, πρέπει να σκεφτούμε από τώρα την όψη του δέρματός μας, προτού δηλαδή αρχίσουμε να πετάμε τα πολλά ρούχα λόγω ζέστης και να το εκθέτουμε σε κοινή θέα, ειδικά αν μας απασχολούν προβλήματα χαλάρωσης;

Να σου υπενθυμίσω τα βασικά για το ανθρώπινο δέρμα: είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο και έχει πολλαπλές λειτουργίες, από το να προστατεύει και να στηρίζει την επιδερμίδα, που αποτελεί την ανώτερη στιβάδα του, μέχρι να παράγει ορμόνες. Είναι ο καθρέφτης της συνολικής υγείας του οργανισμού μας. Η υγιής, λεία και λαμπερή όψη του είναι συνυφασμένη με τη νεότητα και το σφρίγος. Από νεαρή ηλικία, την περισσότερη προσοχή την προσφέρουμε στο δέρμα του προσώπου. Αντίθετα, το δέρμα του σώματος δεν τυγχάνει της ίδιας φροντίδας. Λίγοι άνθρωποι το περιποιούνται καθημερινά, επισταμένα και με επιμέλεια.

«Το πρόβλημα είναι ότι πολύ αργότερα στη ζωή αντιλαμβανόμαστε ότι γερνάει, ρυτιδιάζει, χαλαρώνει και χρειάζεται θεραπείες αποκατάστασης και ανάπλασης», παρατηρεί η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου. Επειδή η πρόληψη πρέπει να είναι πρώτη στην ατζέντα σου, τη ρωτήσαμε τι περνάει από το δικό μας χέρι αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Τι προκαλεί χαλάρωση στο σώμα

Η κ. Μουσάτου εξηγεί ότι οι παράγοντες που συντελούν στη χαλάρωση και τη γήρανση του δέρματος του σώματος είναι εγγενείς, όπως η κληρονομικότητα, αλλά και εξωγενείς, με κύριο εχθρό τον ήλιο. Επαναλαμβάνει αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε: οι ώρες που έχουμε περάσει στη ζωή μας κάνοντας ηλιοθεραπεία ή σολάριουμ έχουν αθροιστικά μεγάλο κόστος. Και ενώ έχουμε συμμορφωθεί προσφέροντας υψηλή προστασία στο πρόσωπο σε καθημερινή βάση, δεν κάνουμε το ίδιο και για το σώμα μας.

Οι δύο βασικές αιτίες της εμφάνισης της χαλάρωσης είναι οι αυξομειώσεις βάρους και οι ορμονικές μεταβολές στις γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γυναικείο δέρμα χάνει περίπου το 30% του κολλαγόνου του τα πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, ενώ η ελαστικότητα μειώνεται κατά 1,5% κάθε χρόνο.

Ποια εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας ενάντια στη χαλάρωση

– Στο σπίτι

«Οι περιοχές όπου παρατηρούμε ενοχλητική χαλάρωση είναι κυρίως ο λαιμός, τα μπράτσα, η περιοχή πάνω από τα γόνατα και η κοιλιά», εξηγεί η κ. Μουσάτου. Η συμβουλή της είναι να ακολουθούμε ένα συστηματικό πρόγραμμα άσκησης, καθώς οι γυμνασμένοι μύες τεντώνουν το υπερκείμενο δέρμα. Ωστόσο, δεν αρκεί αυτό για να εξαφανίσει τη χαλάρωση.

Η αντηλιακή προστασία στο σώμα και η αποφυγή του σολάριουμ είναι απαραίτητες κινήσεις για να ανακόψουμε την περαιτέρω φθορά της επιδερμίδας. Χρειάζονται όμως και κάποιες υγιεινές συνήθειες στον τρόπο ζωής μας, όπως η καλή διατροφή και ο περιορισμός του αλκοόλ και του καπνίσματος.

– Στο ιατρείο

Οι θεραπείες στο ιατρείο για τη χαλάρωση της επιδερμίδας του σώματος είναι πολλές. Δεν φέρνουν όμως πάντα το ιδανικό αποτέλεσμα. Συνήθως, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με συνδυασμούς θεραπειών.

  • Οι ραδιοσυχνότητες και οι εστιασμένοι υπέρηχοι (HIFU) είναι θεραπείες με μηχανήματα που στοχεύουν στην κολλαγονογένεση, ως αντίδραση στη θερμική ενέργεια και το ερέθισμα των υπερήχων αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο, με τις νεότερες ηλικίες να ανταποκρίνονται καλύτερα.
  • Τα νήματα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς, αλλά απαιτείται μεγάλη ποσότητα για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα σε μια μεγάλη επιφάνεια όπως τα πόδια.
  • Για την επιφανειακή, επιδερμιδική χαλάρωση, ο μικροβελονισμός (microneedling) δίνει καλά αποτελέσματα με επαναλαμβανόμενες θεραπείες ανά μήνα.
  • Για πιο δραστικές λύσεις, χωρίς πολλαπλές επαναλήψεις, οι ενέσιμες θεραπείες με βιοδιεγέρτες κολλαγόνου είναι η καλύτερη απάντηση. Ανάμεσα στους βιοδιεγέρτες κολλαγόνου ξεχωρίζει η θεραπεία με υδροξυαπατίτη (Radiesse), ένα ενέσιμο διασπώμενο δερματικό εμφύτευμα σαν το υαλουρονικό οξύ με μοναδικές ιδιότητες. Αυτή η θεραπεία είναι ιδανική για το σώμα, γιατί οι περιοχές όπου χρειάζεται να γίνει η διόρθωση της χαλάρωσης είναι μεγάλες και δεν επαρκούν άλλου είδους δερματικά fillers. Μετά την έγχυση διεγείρεται δραστικά η παραγωγή κολλαγόνου για διάστημα από 12 έως 18 μήνες. Υπάρχει άμεση βελτίωση στη χαλάρωση, ενώ το δέρμα εξακολουθεί να βελτιώνεται ακόμα και έξι μήνες μετά την εφαρμογή. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ανάλογα με την περιοχή και το πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουμε τη θεραπεία μόνο άλλη μια φορά.
  • Σε περιοχές όπως ο λαιμός, τα συνδυαστικά πρωτόκολλα με botox, fractional Co2, microneedling, PRP και άλλες θεραπείες δίνουν τα ιδανικά αποτελέσματα.

Άρθρο της Δρ. Μουσάτου στο ow.gr

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2025 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies