Μπορεί να βρισκόμαστε στο καταχείμωνο, αλλά η άνοιξη είναι κοντά και το καλοκαίρι θα έρθει χωρίς να το καταλάβουμε.
Μήπως, λοιπόν, πρέπει να σκεφτούμε από τώρα την όψη του δέρματός μας, προτού δηλαδή αρχίσουμε να πετάμε τα πολλά ρούχα λόγω ζέστης και να το εκθέτουμε σε κοινή θέα, ειδικά αν μας απασχολούν προβλήματα χαλάρωσης;
Να σου υπενθυμίσω τα βασικά για το ανθρώπινο δέρμα: είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο και έχει πολλαπλές λειτουργίες, από το να προστατεύει και να στηρίζει την επιδερμίδα, που αποτελεί την ανώτερη στιβάδα του, μέχρι να παράγει ορμόνες. Είναι ο καθρέφτης της συνολικής υγείας του οργανισμού μας. Η υγιής, λεία και λαμπερή όψη του είναι συνυφασμένη με τη νεότητα και το σφρίγος. Από νεαρή ηλικία, την περισσότερη προσοχή την προσφέρουμε στο δέρμα του προσώπου. Αντίθετα, το δέρμα του σώματος δεν τυγχάνει της ίδιας φροντίδας. Λίγοι άνθρωποι το περιποιούνται καθημερινά, επισταμένα και με επιμέλεια.
«Το πρόβλημα είναι ότι πολύ αργότερα στη ζωή αντιλαμβανόμαστε ότι γερνάει, ρυτιδιάζει, χαλαρώνει και χρειάζεται θεραπείες αποκατάστασης και ανάπλασης», παρατηρεί η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου. Επειδή η πρόληψη πρέπει να είναι πρώτη στην ατζέντα σου, τη ρωτήσαμε τι περνάει από το δικό μας χέρι αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης.
Η κ. Μουσάτου εξηγεί ότι οι παράγοντες που συντελούν στη χαλάρωση και τη γήρανση του δέρματος του σώματος είναι εγγενείς, όπως η κληρονομικότητα, αλλά και εξωγενείς, με κύριο εχθρό τον ήλιο. Επαναλαμβάνει αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε: οι ώρες που έχουμε περάσει στη ζωή μας κάνοντας ηλιοθεραπεία ή σολάριουμ έχουν αθροιστικά μεγάλο κόστος. Και ενώ έχουμε συμμορφωθεί προσφέροντας υψηλή προστασία στο πρόσωπο σε καθημερινή βάση, δεν κάνουμε το ίδιο και για το σώμα μας.
Οι δύο βασικές αιτίες της εμφάνισης της χαλάρωσης είναι οι αυξομειώσεις βάρους και οι ορμονικές μεταβολές στις γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γυναικείο δέρμα χάνει περίπου το 30% του κολλαγόνου του τα πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, ενώ η ελαστικότητα μειώνεται κατά 1,5% κάθε χρόνο.
«Οι περιοχές όπου παρατηρούμε ενοχλητική χαλάρωση είναι κυρίως ο λαιμός, τα μπράτσα, η περιοχή πάνω από τα γόνατα και η κοιλιά», εξηγεί η κ. Μουσάτου. Η συμβουλή της είναι να ακολουθούμε ένα συστηματικό πρόγραμμα άσκησης, καθώς οι γυμνασμένοι μύες τεντώνουν το υπερκείμενο δέρμα. Ωστόσο, δεν αρκεί αυτό για να εξαφανίσει τη χαλάρωση.
Η αντηλιακή προστασία στο σώμα και η αποφυγή του σολάριουμ είναι απαραίτητες κινήσεις για να ανακόψουμε την περαιτέρω φθορά της επιδερμίδας. Χρειάζονται όμως και κάποιες υγιεινές συνήθειες στον τρόπο ζωής μας, όπως η καλή διατροφή και ο περιορισμός του αλκοόλ και του καπνίσματος.
Οι θεραπείες στο ιατρείο για τη χαλάρωση της επιδερμίδας του σώματος είναι πολλές. Δεν φέρνουν όμως πάντα το ιδανικό αποτέλεσμα. Συνήθως, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με συνδυασμούς θεραπειών.
Website by Theratron