Maskne: πώς αντιμετωπίζουμε το νέο είδος ακμής;

Μάσκα και ακμή μαζί μας κάνουν δυσανεξία, σπυράκια και φραγμένους πόρους.

Maskne: πώς αντιμετωπίζουμε το νέο είδος ακμής;

Τι είναι;

Αν ενώσουμε τη λέξη mask (μάσκα) με τη λέξη acne (ακμή) προκύπτει το maskne. Πρόκειται για ένα νέο είδος ακμής που  προκαλείται από τη χρήση της μάσκας. Δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» των εφήβων, ή των ευαίσθητων προσώπων, αν και οι μικτές και λιπαρές επιδερμίδες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν. Συνήθως, εμφανίζεται περιστομαστικά, στη μύτη, το πηγούνι, τα μάγουλα δηλ. στα σημεία στα οποία έρχεται σε επαφή η μάσκα με την επιδερμίδα. Όταν τη φοράμε, η περιοχή δεν οξυγονώνεται καλά. «Κάθε φορά που αναπνέουμε ή μιλάμε δημιουργούνται συνθήκες αυξημένης υγρασίας και εφίδρωσης εξαιτίας της μη εξάτμισης των υδρατμών, με αποτέλεσμα το σμήγμα να εγκλωβίζεται μέσα στους πόρους, οι πόροι να φράζουν και να εμφανίζονται μικρά ή μεγαλύτερα σπυριά», αναφέρει χαρακτηριστικά η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Βάλια Μουσάτου.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας εφιστά την προσοχή μας ανακοινώνοντας οδηγίες για την αντιμετώπιση της, ενώ κάποια brands καλλυντικών, όπως η Dr. Jart+, προτείνουν ήδη τα «maskne essentials”.

How to

Eπιλέγουμε τον σωστό τύπο μάσκας με ύφασμα από 100% βαμβάκι, το οποίο χρειάζεται να πλένεται στους 60 βαθμούς μετά από μία με δύο φορές χρήσης και να σιδερώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. «Οι πολύ σφιχτές μάσκες δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, είναι προτιμότερες οι πιο ελαστικές για να παίρνει αέρα το πρόσωπο», επισημαίνει η δερματολόγος. Ωστόσο, για τις γυναίκες που είναι επιρρεπείς στην ακμή ενδείκνυνται οι μάσκες μίας χρήσης, οι οποίες μόλις διαβρέχονται πρέπει να αλλάζουν.

Η ρουτίνα ομορφιάς μας χρειάζεται απλοποίηση. Δίνουμε έμφαση στον καθαρισμό, δύο φορές την ημέρα, κάθε πρωί και αμέσως μόλις επιστρέφουμε στο σπίτι, με ήπια συστατικά, γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ σε χαμηλή συγκέντρωση που κάνουν ελαφριά κερατόλυση και ξεμπλοκάρουν τους πόρους. Έτσι, ενισχύουμε τη φυσική ανανέωση των κυττάρων και προετοιμάζουμε το δέρμα μας να απορροφήσει καλύτερα τα προϊόντα περιποίησης, όπως το serum και η ενυδατική ή η αντιγηραντική κρέμα. Αντικαθιστούμε τις βαριές και πλούσιες σε λιπίδια κρέμες με λεπτόρρευστες υφές και γαλακτώματα.

Επιπλέον, δεν φοράμε αντηλιακό στην περιοχή που εφαρμόζεται η μάσκα, τονίζει η Βάλια Μουσάτου. «Τα φίλτρα, ακόμα και εκείνα που είναι σχεδιασμένα για τα ακνεϊκά δέρματα, μπορούν να συντελέσουν από μόνα τους στη δημιουργία ακμής». Και τέλος, επιλέγουμε ανάμεσα σε makeup free επιδερμίδα ή, έστω, oil free μακιγιάζ! Αντί για το αγαπημένο μας foundation, μπορούμε πάντα να εφαρμόζουμε μια κρέμα με χρώμα και μια ανάλαφρη πούδρα!


Πηγή: athinorama.gr

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2025 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies