Είναι το καλοκαίρι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια στην ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρονια φλεγμονώδης νόσος του δερματος με κληρονομική προδιάθεση. Έχει εξάρσεις και υφέσεις και πολλές φορές μια έξαρση σχετίζεται με το στρες.

Είναι το καλοκαίρι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια στην ψωρίαση;

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Με ποιο τρόπο;

Η ψωρίαση είναι μια χρονια φλεγμονώδης νόσος του δερματος με κληρονομική προδιάθεση. Έχει εξάρσεις και υφέσεις και πολλές φορές μια έξαρση σχετίζεται με το στρες. Ο ήλιος και συγκεκριμένα η υπεριώδης ακτινοβολία έχει κατασταλτική δράση στη φλεγμονή και βοηθά πολλές φλεγμονώδεις δερματοπαθειες όπως ατοπικη δερματιτιδα, σμηγματορροικη δερματιτιδα και βέβαια ψωρίαση. Επίσης η περίοδος των διακοπών είναι απαλλαγμένη συνήθως από το στρες και αυτή η διαφορα στην ψυχολογία, έχει ευεργετική δράση στην ψωρίαση.

Ισχύει για όλα τα άτομα με ψωρίαση η ευεργετική επίδραση του ήλιου και του θαλασσινού νερού;

Δεν ισχύει για όλους ωστόσο ότι ο ήλιος βελτιώνει την ψωρίαση αλλα στο 80% των περιπτώσεων ισχύει. Το θαλασσινό νερό δρα επίσης κερατολυτικα μαλακώνόντας το τραχύ υπερκερατωσικο ψωριάρικο δέρμα κι έτσι ο ήλιος δρα πιο αποτελεσματικα στην υποκείμενη ψωριάρικη πλάκα.

Η ηλιοθεραπεία από τη μία ανακουφίζει, αλλά από την άλλη είναι γενικά επικίνδυνη. Πόση ώρα μπορεί να εκτίθεται το άτομο με ψωρίαση στον ήλιο και με ποιο τρόπο να εφαρμόζει αντηλιακό;

Εάν κάποιος εκτίθεται καθημερινά μισή ώρα (όχι τις ώρες μεγίστης έντασης -λίγο αργότερα) στον ήλιο, έχει τα οφέλη της ηλιοθεραπείας χωρίς να κινδυνεύει από εγκαυμα. Το αντιηλιακό εφαρμοζεται κανονικά σε όλες τις περιοχές ενώ για μισή ώρα δεν εφαρμοζεται όπου υπάρχει ψωρίαση.

Μπορεί το άτομο με ψωρίαση να κάνει μπάνιο σε πισίνα (λόγω του χλωρίου); Ποιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνει για να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματά του;

Εξαρτάται πόση έκταση ψωριάρης έχει, εάν κάνει τοπική θεραπεία και ποσο χοντρό το λεπι ψωριασης.

Γενικά καλό είναι μετά το κολύμπι να φροντίζει τις περιοχές με ψωρίαση με τοπική αγωγή και να διατηρεί το δέρμα του ενυδατωμένο.

Περιοχές με εντονο λεπι και φλεγμονή, μπορεί να ερεθιστούν από το νερό γι αυτό καλό είναι να γίνει κάποια θεραπεία 1 μήνα πριν το κολυμβητήριο. Ωστόσο εάν λαμβάνει κρέμες ερεθιστικές, πάλι μπορεί να ενοχλήσει το χλώριο. Συνεπώς ο κάθε ασθενης κρίνει ο ίδιος σε τι φάση βρίσκεται το δέρμα του και εάν το νερό της πισίνας είναι ερεθιστικό για το δέρμα.

Επειδή το air-condition μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα και να επιδεινώσει την ψωρίαση, με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να ενυδατώνει επαρκώς και αποτελεσματικά το δέρμα του;

Γενικά δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την ψωρίαση το air condition. Σαν γενικά μέτρα η ενυδάτωση με κρέμες με ουρία 10-15% βοηθούν στην ενυδάτωση και ρύθμιση της παραγωγής κερατινης.

Σημαντικό είναι η εφαρμογή των ενυδατικων αλλα και τοπικών θεραπειών να γίνεται καθημερινά και με συνέπεια.

Υπάρχουν άλλες ειδικές συνθήκες το καλοκαίρι που μπορεί να επιδεινώσουν την ψωρίαση; Πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει το άτομο;

Η αυξημένη εφίδρωση ενοχλεί συνήθως όπως και τα στενά ρούχα. Ειδικά σε περιοχές οπως η μεσο γλουτιαια πτυχη, η κάτω από τους μαστούς στις γυναίκες όπου μπορεί να υπάρχει ψωρίαση, το καλοκαίρι ίσως επιδεινώνεται η κατάσταση. Η αντιμετώπιση γίνεται με ειδική αγωγή για την περιοχή.

Γενικά, το καλοκαίρι είναι η εποχή που φοράμε ανοιχτά ρούχα και τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι περισσότερο εμφανή, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλεί περισσότερο άγχος και ντροπή στο άτομο. Ποιους τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων προτείνετε, ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της ψωρίασης;

Η θεραπεία της ψωριασης είναι είτε τοπική σε πιο ήπιες περιπτώσεις με ειδικές κρέμες συνήθως με κορτιζόνη, ουρία, αναστολείς καλσινευρινης, καλσιποτριολη είτε συστηματική σε πιο βαριές.

Η έκταση που καταλαμβάνει η ψωρίαση αλλα και η εντοπιση της παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή της θεραπείας. Άλλοι παράγοντες που αξιολογούνται είναι η ηλικία, το φύλο, η γενική κατάσταση του ασθενούς, η ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί η ψωρίαση, τα συνοδα νοσήματα, οι προσδοκίες και ο τροπος ζωής του αςθενους. Στις συστηματικές θεραπείες ανήκει η μεθοτρεξατη, κυκλοσπορινη, ρετινοειδή από το στόμα αλλα και οι βιολογικοί παράγοντες. Όλες οι παραπάνω θεραπείες θέλουν στενή παρακολούθηση από το δερματολόγο και ειδικές εξετασεις.

Ειδικά οι βιολογικοί παράγοντες έχουν αλλάξει την ποιότητα ζωής των ψωριάσικων ασθενών όμως είναι ακριβή θεραπεία και δίνεται υπό προϋποθέσεις.

Συνέντευξη στην Π. Ιορδανίδου στο ow.gr

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies