Ξεχάστε τη γενική θεραπεία για την τριχόπτωση. Οι εξελίξεις της τεχνολογίας προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις ανάλογα με το πρόβλημα και το γονιδιακό προφίλ μας. Τώρα, μπορούμε να προβλέψουμε την ανταπόκριση στη θεραπεία και όχι απλά να ελπίζουμε για το καλό αποτέλεσμα.
Ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους και των δύο φύλων, αλλά και διαφορετικών ηλικιών, είναι το θέμα της τριχόπτωσης και της επακόλουθης αραίωσης που πιθανά αυτή επιφέρει.
Συχνά οι ασθενείς αναζητούν εμπειρικές λύσεις. Αγοράζουν προϊόντα χωρίς τη συμβουλή του δερματολόγου και αφού απογοητευτούν από το αποτέλεσμα, όταν η κατάσταση επιμένει, αποφασίζουν να απευθυνθούν στον ειδικό. Τα αίτια των αλωπεκιών, όπως ονομάζονται, είναι πολλά! Εκτός από το ιστορικό που θα αποκαλύψει συνήθειες, διατροφικές ιδιαιτερότητες, κληρονομική προδιάθεση θα γίνει κλινική εξέταση και τριχοσκόπηση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παθολογία της τρίχας. Τον έλεγχο θα ολοκληρώσουν και κάποιες συμπληρωματικές αιματολογικές εξετάσεις για έλεγχο θυρεοειδικής λειτουργίας, σιδηροπενικής αναιμίας και έλλειψη ιχνοστοιχείων.
Πολλές φορές δεν διαπιστώνεται κάποια παθολογία, ενώ πιθανολογείται γενετική προδιάθεση. Πέρα από τα κληρονομικά αίτια, σημαντικό ρόλο παίζουν και κάποιοι εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες, όπως η λήψη φαρμάκων, το στρες, οι ορμονικές διαταραχές.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι η καλύτερη δυνατή θεραπεία για το συγκεκριμένο άτομο από τις πολλές επιλογές που είναι διαθέσιμες. Η έννοια της εξατομικευμένης θεραπείας είναι η κατεύθυνση της ιατρικής του μέλλοντος σε όλες τις παθήσεις.
Όμως για να συμβεί αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο είναι κατασκευασμένος ο συγκεκριμένος οργανισμός και πώς επηρεάζονται οι λειτουργίες του ανάλογα με τα συστατικά της κάθε θεραπείας. Υπάρχουν πλέον διαθέσιμα συγκεκριμένα DNA τεστ, που αναλύουν διάφορες παραλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με την αλωπεκία.
Αυτά τα τεστ προβλέπουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, αλλά και την ανταπόκριση του συγκεκριμένου οργανισμού στις διάφορες θεραπείες.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό γίνεται αναλύοντας τον πολυμορφισμό του DNA και προβλέποντας πως μεταβολίζει τα διαθέσιμα φάρμακα. Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνονται πληροφορίες για επτά διαφορετικές κατηγορίες λειτουργιών που σχετίζονται με την τριχογένεση: το μεταβολισμό των προσταγλαδινών, τη φλεγμονή, την ανδρογόνο δράση, τη μικροκυκλοφορία, τη σύνθεση του κολλαγόνου, το μεταβολισμό βιταμινών και μετάλλων και τον μεταβολισμό του τύπου ινσουλίνης αυξητικού παράγοντα.
Όταν αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες, μπορεί να σχεδιαστεί με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα η θεραπεία με τοπικά σκευάσματα που περιέχουν τις κατάλληλες ουσίες στις οποίες καλύτερα ανταποκρίνεται ο συγκεκριμένος οργανισμός. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και ειδικά συμπληρώματα που βοηθούν εκ των έσω, τα οποία δίνονται στη σωστή δόση και περιέχουν τα πιο δραστικά συστατικά. Είναι πολύ σημαντικό, αυτά τα δραστικά συστατικά να μην αλληλεπιδρούν αρνητικά με άλλες ουσίες (π.χ. με φάρμακα που ήδη λαμβάνει για άλλους λόγους ο ασθενής).
Το τεστ γίνεται με λήψη κυττάρων από το βλεννογόνο του στόματος από τον γιατρό, γρήγορα και ανώδυνα, με μπατονέτα. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται και ερμηνεύονται από τον γιατρό στον ασθενή σε έξι εβδομάδες, οπότε και σχεδιάζεται η ανάλογη θεραπεία.
Αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν για πάντα, καθώς το DNA μας δεν αλλάζει με την ηλικία. Έτσι, άτομα με ιστορικό ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκίας που θέλουν να προλάβουν την εξέλιξη, ή να μάθουν εάν θα επηρεαστεί η τριχοφυία στο μέλλον λόγω κληρονομικότητας, μπορούν με αξιοπιστία να έχουν πρόβλεψη για τη νόσο αλλά και θεραπεία για τη δική τους, εξατομικευμένη περίπτωση. Επίσης και άλλες μορφές αλωπεκίας, όπως η διάχυτη, η εποχική κ.α που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή που έχει δοθεί χωρίς περαιτέρω έλεγχο, μπορούν να πάρουν τη σχεδιασμένη θεραπεία που θα αποδώσει για αυτούς τα βέλτιστα.
Άρθρο της Δρ. Μουσάτου στο περιοδικό ΔΥΟ στις 20/10/2021
Website by Theratron