Αντιηλιακή προστασία - Άρθρο στο έντυπο ΔΥΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 8/6 με τον Ελεύθερο Τύπο

Το καλοκαίρι είναι αγαπημένη εποχή όλων μας και συνδυάζεται με ανεμελιά αλλά και αυξημένη έκθεση στον ήλιο.

Αντιηλιακή προστασία - Άρθρο στο έντυπο ΔΥΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 8/6 με τον Ελεύθερο Τύπο

Δυστυχώς η υπεριώδης ακτινοβολία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και ομορφιά του δερματος και η ηλιοθεραπεία έχει πολλές δυσμενείς συνέπειες. Το ίδιο ισχύει και για το σολαριουμ.

Το μαύρισμα κολακεύει μεν το σώμα, έχει όμως μεγάλο τίμημα μακροπρόθεσμα για την ομορφιά του δερματος αφού προκαλεί πρόωρη γήρανση (φωτογηρανση) ενώ ενέχει τον κίνδυνο καρκινογένεσης.

Τα περιστατικά μελανώματος, του πλέον σοβαρού και δυνητικά θανατηφόρου καρκίνου του δερματος, ολοένα και αυξάνουν, ενώ εμφανίζονται σε όλο και νεότερες ηλικιες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανοτητα μελανώματος είναι τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία.

Αυτό γιατί, το ανώριμο ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, δε μπορεί να διορθώσει αποτελεσματικα τις μεταλλάξεις στο δέρμα που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Άρα τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικα, ιδανικά με αντιηλιακά ρούχα, ενώ τα βρέφη να μην εκτίθενται άμεσα σε ισχυρό ήλιο.

Και οι ενήλικες όμως, είναι πολύ σημαντικό να περιορίσουμε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και να λάβουμε αποτελεσματικα μέτρα προστασίας. Γι αυτό

  • Αποφεύγουμε την πολύωρη,άμεση έκθεση / ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.
  • Φοράμε καπέλο / γυαλιά / αντηλιακό και αναζητούμε σκιά.
  • Σε πολύωρη έκθεση πχ ψάρεμα / ιστιοπλοΐα φοράμε ελαφριά ρούχα -η αντιηλιακά ρούχα - δεν αρκεί το αντηλιακό.
  • Φοράμε αντηλιακό και στη σκιά αλλά και σε συννεφιά και το ανανεώνουμε συχνα.

Τα αντιηλιακά προϊόντα βοηθούν σημαντικά, αλλά όχι πλήρως, να προστατευτούμε από τον ήλιο.

Η καλύτερη εφαρμογή γίνεται πριν ξεκινήσουμε για παραλία πριν φορέσουμε μαγιώ για να καλυφθούν και οι περιοχές κοντά στα όρια του. Άφθονη ποσότητα σε πρόσωπο και σώμα χωρίς να ξεχνάμε αυτιά, αυχένα- κεφάλι (σε άνδρες), πέλματα και επαναλαμβάνουμε μετά κάθε βουτιά, η όσο συχνότερα μπορούμε.

Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο αντηλιακο από ο, τι συνήθως χρησιμοποιούμε. Για το πρόσωπο σε ποσότητα χρειάζεται ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε εφαρμογή, ενώ για το σώμα, ποσότητα όση ένα γεμάτο σφηνοποτηρο.

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα αντιηλιακά είναι:

  • Υψηλή προστασία για μεγάλο μήκος κύματος (uva, uvb, IR, blue light).
  • Φωτοσταθεροτητα/ σύνθεση ανθεκτική στο νερό (δεν υπάρχουν πραγματικά αδιάβροχα αντηλιακά)
  • Συσταση κατάλληλη για αντίστοιχο τύπο δέρματος πχ με φυσικά φίλτρα για δυσανεκτικα/ αλλεργικά / παιδικά δερματα, με ματ αποτέλεσμα για λιπαρά, με πλούσια σύσταση για ξηρά, με αντιοξειδωτικά συστατικά για αντιγήρανση.
  • Υφή αναλογη της περιοχής που εφαρμόζεται (σε αντρικές εντριχες περιοχές, διαφανεις υφές χωρίς κατάλοιπα, σε μεγάλες περιοχές σώματος γαλακτωματα και λάδια.

Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε τα περσινά ανοιγμένα αντηλιακά και να μην αφήνουμε πολλές ώρες τσάντα με αντηλιακά σε υψηλές θερμοκρασίες (πορτμπαγκάζ).

Τέλος υπάρχουν και δισκία που αυξάνουν την προστασία έναντι στον ήλιο προσφέροντας εκ των έσω δράση.

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies