Θηλώματα βλεφάρων, λαιμού, μασχαλών

Τα θηλώματα (skin tags) είναι μικροσκοπικά ογκίδια του δέρματος που πολλοί τα συγχέουν με ελιές. Είναι καλοήθεις βλάβες πολύ συνηθισμένες σε άτομα άνω των 30 ετών. Οφείλονται σε ορισμένους τύπους HPV (ιούς ανθρωπίνων θηλωμάτων), διαφορετικών όμως από αυτούς που προκαλούν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα κονδυλώματα.

Η εντόπιση τους είναι πιο συχνή στο λαιμό, το πρόσωπο (περιοφθαλμικά, παρειές), τις μασχάλες, την πτυχή κάτω από το στήθος και τις μηρό βουβωνικές πτυχές.

Έχουν συνήθως χρώμα ίδιο με του δέρματος αλλά και πιο σκουρόχρωμα σε άτομα πιο μελαχρινά. Το μέγεθος κυμαίνεται από πάρα πολύ μικρά που ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται με την ψηλάφηση, έως μεγαλύτερα που μπορεί να είναι μισχωτά και να ενοχλούν τον ασθενή στις κινήσεις. Να σημειωθεί ότι μπορεί να εμφανίζουν φαγούρα αλλά και πόνο εάν τραυματιστούν, ενώ πολλές φορές προβληματίζουν τον πάσχοντα όταν κάποιο μετά από τραυματισμό μαυρίσει (που οφείλεται σε στραγγαλισμό της αγ γείωσης του θηλώματος-συνήθως στα μεγαλύτερα), κάτι που δεν είναι ανησυχητικό όμως.

Πολλαπλασιάζονται σταδιακά λόγω τριβής με ενδύματα και κοσμήματα και γι’ αυτό εμφανίζονται συχνά κατά μήκος αλυσίδων γύρω από το λαιμό αλλά και σε περιοχές τριβής (κάτω από το στήθος σε γυναίκες), ενώ το πόσο επιρρεπής είναι ο κάθε οργανισμός στον ιό, εξαρτάται από την ευαισθησία του σε αυτόν. Συχνά εμφανίζονται σε άτομα της ίδιας οικογένειας αφού υπάρχει γενετική προδιάθεση σε αυτή τη μόλυνση, αλλά και λόγω μετάδοσης μέσω σωματικής επαφής (αγκαλιές κλπ). Μεταδίδονται επίσης μέσω τριβής και ανάμεσα σε συντρόφους, δεν πολλαπλασιάζεται όμως ο ιός με τον ίδιο ρυθμό σε όλους (πχ ο ένας έχει πάρα πολλά θηλώματα που αυξάνονται συνέχεια, ενώ ο άλλος πολύ λίγα). Δεν επηρεάζονται από τον ήλιο, όμως στις γυναίκες μπορεί να αυξηθούν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των οιστρογόνων που ευνοούν την ανάπτυξη τους.

Η αντιμετώπιση τους γίνεται με λέιζερ, διαθερμοπηξία και κρυοθεραπεία και η επιλογή της μεθόδου προκύπτει ανάλογα με το μέγεθος των θηλωμάτων, τον αριθμό τους, το φωτότυπο του ατόμου και την εντόπιση τους.

Η θεραπεία γίνεται σε εποχές του έτους που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, ώστε να μην υπάρξουν δυσχρωμίες μετά από έκθεση στον ήλιο των περιοχών που θεραπεύσαμε.

Πρέπει να γνωρίζει ωστόσο ο ασθενής, ότι η τάση να εμφανίζει θηλώματα, ειδικά εάν έχει πολλαπλά, επιμένει και μετά τη θεραπεία. Θα πρέπει λοιπόν να τα καταπολεμά επαναλαμβάνοντας τη θεραπεία ανά 2-3 χρόνια όταν ξανά προκύπτουν. Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να εμποδίζει τις υποτροπές.

Η διαδικασία θεραπείας γίνεται μετά από εφαρμογή κατάλληλης αναισθητικής κρέμας 1 ώρα προ θεραπείας για να είναι ανώδυνη η διαδικασία. Μετά τη θεραπεία δίνονται οδηγίες για χρήση αναπλαστικής κρέμας για ταχύτερη επούλωση όπως και οδηγίες αντηλιακής προστασίας εάν τα θηλώματα βρίσκονται σε ήλιο εκτεθειμένες περιοχές.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος (@beautifulskin.gr)

Φωτογραφίες

Θήλωμα βλέφαρου (αφαίρεση με λειζερ)

Θήλωμα βλέφαρου (αφαίρεση με λειζερ)

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2025 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies