Έρπης Γεννητικών Οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλείται από τους ερπητοιούς τύπου 2 και(σπανιότερα) τύπου 1. (HSV1, HSV2). Παλαιότερα ο έρπης τύπου 1 ήταν κατά κύριο λόγο υπεύθυνος για τον επιχείλιο έρπητα και ο 2 για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Ωστόσο και οι δύο τύποι μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη είτε στοματοπροσωπική είτε γεννητικών οργάνων.

Η μετάδοση του ιού γίνεται από επαφή μολυσμένου δέρματος ή βλεννογόνου ενώ ο ιός δε ζεί παραπάνω από 30 λεπτά εκτός του ανθρωπινου σώματος και είναι ευαίσθητος στο χλώριο. Έτσι η μετάδοση από μολυσμένα αντικείμενα είναι δύσκολη. Ο χρόνος επώασης είναι από 3-20 μέρες και στη συνέχεια ο ιός ζει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό και κατά καιρούς είναι δυνατό να αναζωπυρωθεί.

Το 85% του ανθρώπινου πληθυσμού έχει αντισώματα για τον έρπητα τύπου 1 αλλά μόνο 2%-25% για τον ερπητοιό τύπου 2. Πολλοί φορείς του ιού 1 είναι ασυμπτωματικοί.

Η αρχική μόλυνση εκδηλώνεται με φυσαλίδες πάνω σε μια ερυθρή επιφάνεια στα γεννητικά οργανα που συνοδεύονται από αίσθημα καύσους και πολλές φορές πόνο και δυσουρία. Επίσης υπάρχει οίδημα στους βουβωνικούς λεμφαδένες. Το επεισόδιο της πρωτολοίμωξης διαρκεί 15-20 ημέρες. Στις υποτροπές εμφανίζεται πιο ήπια εικόνα με μικρότερη διάρκεια. Συνήθως προηγείται αίσθημα καύσους ή πόνου τοπικά. Στη συνέχεια οι βλάβες ξηραίνονται (εφελκίδες) και τελικά εξαφανίζονται χωρις ουλή. Κάποιες υποτροπές είναι σοβαρότερες και πιο εκτεταμένες ενώ άλλες είναι ήπιες. Γενικά οι υποτροπές αυτοιώνται μέσα σε 5-7 ημέρες. Κατά τη διάρκεια εμφάνισης των φυσαλίδων το νόσημα είναι μεταδοτικό, αν και είναι δυνατή η μετάδοση του ιού και κατά τη διάρκεια της ασυμπτωματικής φάσης.

Παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την ερπητική λοίμωξη είναι η πτώση της άμυνας του οργανισμού από άλλο νόσημα ή το στρες, η σεξουαλική επαφή, πριν την έμμηνο ρυση στις γυναίκες.

Θεραπευτικά χορηγούνται για μερικές ημέρες αντιικά φάρμακα από το στόμα (ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη) που στρέφονται κατά των προσβεβλημένων από τον ιό κυττάρων και είναι σχετικά ασφαλή. Ουσιαστικά μειώνουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων ενώ σε περιπτώσεις συχνών υποτροπών, έντονης ψυχολογικής επιβάρυνσης, επαγγελματικούς και άλλους λόγους, δίνονται καθημερινα για διάστημα 6 μηνών (θεραπεία καταστολής). Τοπικά αντιβιοτικές αλοιφές και σκευάσματα που ξηραίνουν τις βλάβες είναι επιβοηθητικά. Για να αποφευχθεί η μετάδοση, απαραίτητη είναι η χρήση προφυλακτικού.

Φωτογραφίες

Ερπης γεννητικών οργάνων σε άντρα

Ερπης γεννητικών οργάνων σε άντρα

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies