Πρόκειται για ταχύτατη θεραπεία καθώς σε 3-4 συνεδρίες επέρχεται πάνω από 80% βελτίωση της φλεγμονώδους ακμής
Η ακμή δεν είναι όπως πολλοί πιστεύουν ένα χαρακτηριστικό της εφηβείας. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε αυτές τις ηλικίες αλλά μπορεί για πρωτη φορα να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και μέχρι τα 40, ή να συνεχιστεί και πέραν αυτής της ηλικίας.
Η αιτιοπαθογένεια της ακμής δεν είναι πλήρως γνωστή,αλλά πολλοί παράγοντες εμπλέκονται αιτιολογικά στην εμφάνισή της. Η κληρονομικότητα, η υπερπαραγωγή σμήγματος, το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής, ορμονικές διαταραχές και το «μπλοκάρισμα» των σμηγματογόνων αδένων από κύτταρα της επιδερμίδας είναι λόγοι που συντελούν στη δημιουργία της. Κυρίως προσβάλλεται το πρόσωπο, το άνω μέρος του θώρακα και της ράχης. Είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση ειδικά στις νεαρές ηλικίες και έχει την τάση να υποτροπιάζει.Παράγοντες που συσχετίζονται με έξαρση της ακμής είναι το στρες λόγω αυξημένης παραγωγής κορτιζόλης που αυξάνει την παραγωγή σμήγματος, οι ορμονικές διακυμάνσεις, η αυξημένη εφίδρωση. Ο ήλιος έχει στις περισσότερες περιπτώσεις θετική επίδραση στην ακμή, ενώ δεν υπάρχει συσχέτιση θετική ή αρνητική με συγκεκριμενες τροφες αν και μια διατροφη πλουσια σε λιπαρα ισως επιβαρύνει την κατασταση.
Απαιτεί μετά το τέλος κάθε επιτυχημένης θεραπείας, συντήρηση με ειδικά προϊόντα και πολλές φορές αντιμετώπιση και των ουλών που έχουν προκληθεί. Οι πάσχουσες από ακμή γυναίκες συχνά προσπαθούν να καλύψουν το πρόβλημα παρά να το αντιμετωπίσουν. Οι έφηβοι επεμβαίνουν προσπαθώντας να’ σπάσουν’ τα σπυράκια με κίνδυνο επιμόλυνσης ή πρόκλησης σημαδιών. Χρειάζεται η συνδρομή του δερματολόγου που θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία και ορισμένες φορές θα αναζητήσει την αιτία όταν συνυπάρχει και ορμονική διαταραχή(πολυκυστικές ωοθήκες, συγγενής υπερτροφία επινεφριδίων, διαταραχές λειτουργίας θυρεοειδους).
Ανάλογα με την κλινική εικόνα υπάρχει διαβάθμιση στη βαρύτητα της ακμής και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Σε βαριές περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν ουλές.
Τα είδη της ακμής ανάλογα με τη μορφή ποικίλουν,ενώ σε πολλές περιπτώσεις στον ίδιο ασθενή μπορεί να συνυπάρχουν στοιχεία από όλα τα είδη της ακμής. Αυτά είναι η φαγεσωρική, η βλατιδοφλυκταινώδης και η πιο βαρια μορφή, η κυστική.Στη φαγεσωρική ακμή προεξάρχουν οι ανοιχτοι φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και οι κλειστοί φαγέσωρες (μεγέθους κεφαλής καρφίτσας στο χρώμα του δέρματος εγκλωβισμένο σμήγμα). Στη βλατιδοφλυκταινώδη μορφή οι βλατίδες (κόκκινα σπυράκια χωρίς πύον) και τα φλυκταινίδια (με πύον) είναι το κύριο γνώρισμα, ενώ στην κυστική μορφή οι βαθιές, επώδυνες και επίμονες κύστεις είναι το χαρακτηριστικό.
Βλατιδοφλυκταινώδης ακμή
Κυστική ακμή
Φαγεσωρική ακμή
Οι θεραπείες που προτείνονται είναι ποικίλες ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ακμής, την ηλικία του ασθενούς, την εποχή του έτους. Σε μικρές ηλικίες και για ήπιας μορφής ακμή συνήθως προτείνεται τοπική θεραπεία με καθαριστικά σαπούνια, κρέμες που ελέγχουν τη λιπαρότητα, τοπικά αντιβιοτικά και ρετινοειδή, αζελαϊκό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου. Υπάρχουν επίσης και συνδυασμοί των παραπάνω ουσιών σε ένα προϊόν. Ο κάθε δερματολόγος προτείνει ανάλογα το ενδεδειγμένο προϊόν και πολλές φορές εναλλάσσονται οι θεραπείες ανάλογα την εποχή και την ανταπόκριση στη θεραπεία.
Σε ήπιες και μέτριες περιπτώσεις επικουρικά η επί 3μηνο λήψη ειδικού συμπληρώματος διατροφής μπορεί να βοηθήσει.
Σε φαγεσωρική ακμή, όταν δηλαδή υπάρχει εγκλωβισμένο σμήγμα που κάνει ανάγλυφο το δέρμα χωρίς όμως πύο ή ορατή φλεγμονή, βοηθάει πολύ ο καθαρισμός του δέρματος. Πρόκειται για μία διαδικασία που πρέπει να γίνεται προσεκτικά από δερματολόγο, να προηγείται χρήση ατμού για να μαλακώνει το δέρμα και χρήση αντισηπτικών υγρών για αποφυγή μολύνσεων. Ακολουθεί θεραπεία με ειδικά προϊόντα που αποτρέπουν και προλαμβάνουν την επανεμφάνιση φαγεσώρων (ρετινοειδή, καλλυντικά με οξέα φρούτων κ. α).
Σε πιο εκτεταμένες ή σοβαρότερες ακμές συνδυάζεται η τοπική θεραπεία με αντιβιοτικά από το στόμα. Τονίζεται ότι η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών μετά τη διακοπή της θεραπείας που διαρκεί 4-6 μήνες είναι γύρω στο 50%. Δεν είναι προτιμητέα η θεραπεία με αντιβιοτικα καθώς ο ασθενής χάνει χρόνο από την έναρξη της πιο αποτελεσματικής θεραπείας με ρετινοειδή και επιπλέον δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων.
Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι με ρετινοειδή από το στόμα(ισοτρετινοΐνη), με αποτελεσματικότητα έως 80% . Συνιστάται σε βαριές ακμές ή χρόνιες περιπτώσεις ή όταν ο ασθενής επιθυμεί εξάλειψη της ακμής οριστικά, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πιθανότητες . Προϋπόθεση αποτελεί η συμμόρφωση του ασθενούς που πρέπει να παρακολουθείται με εξετάσεις αίματος από το δερματολόγο κάθε μήνα. Η θεραπεία έχει δοσολογία εξαρτώμενη από τα κιλά του ασθενούς και χορηγείται εποχές χωρίς έντονη ηλιοφάνεια λόγω της φωτοευαισθησίας που προκαλεί. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας απαγορεύεται η λήψη αλκοόλ και η έντονη άσκηση. Έχει ένδειξη σε ηλικίες από 12 ετών και πάνω και απαγορεύεται αυστηρά η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της θεραπείας (4,5-8 μήνες ανάλογα την ημερήσια δόση). Η ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων είναι συνήθης παρενέργεια ενώ οι αιματολογικές και βιοχημικές διαταραχές παρατηρούνται σπανιότερα, κυρίως αύξηση των τρανσαμινασών (ενζύμων ενδεικτικών της ηπατικής λειτουργίας), χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας (κόπωση, οσφυαλγία, ραχιαλγία, διαταραχες εμμήνου ρύσεως έξαρση αμής κατά τους πρώτους μήνες) συνήθως εμφανίζονται σε υψηλότερες δόσεις και γι αυτο προτιμούμε να συμπληρώσουμε την τελική δόση δίνοντας χαμηλή ημερήσια δόση για μεγαλύτερο διάστημα.Ωστόσο και στις λίγες αυτές περιπτώσεις οι διαταραχές είναι αναστρέψιμες και παρέρχονται πλήρως μετά τη διακοπή της θεραπείας. Σε κάποιες περιπτώσεις με έντονη ακμή από μικρή ηλικία απαιτείται επανάληψη της θεραπείας.
Όταν υπάρχει ορμονική διαταραχή π. χ σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η θεραπεία με αντισυλληπτικά ή ορμόνες βοηθάει και την ακμή.
Άλλες θεραπείες όταν αντενδείκνυνται η από του στόματος θεραπείες, ή ο ασθενής δεν τις επιλέγει, είναι με peelings ειδικά για την ακμή, με λέιζερ και με φωτοδυναμική θεραπεία. Η αποτελεσματικότητα ωστόσο είναι κατώτερη της ισοτρετινοΐνης.
Ειδικά για την καλοκαιρινή περίοδο οι ασθενείς με ακμή πρέπει να έχουν υπ’οψιν τους τα εξής:
ο ήλιος και το θαλασσινό νερό βοηθούν τις περισσότερες φορές την ακμή αλλά η έκθεση στον ήλιο να γίνεται με μέτρο, διότι η υπερβολική έκθεση μπορεί να την επιδεινώσει. Η ακμή επίσης βελτιώνεται λόγω της καλής διάθεσης και έλλειψης στρες κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Η ακμή είναι μία χρόνια πάθηση του δέρματος και πολλές φορές οι θεραπείες απαιτούν πολύ χρόνο για να την αντιμετωπίσουν.
Όταν θέλουμε το δέρμα να «καθαρίσει» γρήγορα και αποτελεσματικά, όταν οι τοπικές θεραπείες είναι χρονοβόρες και κουράζουν ή όταν η λήψη συστηματικής θεραπείας (αντιβιοτικά η ρετινοειδή) αντενδείκνυται, π.χ λόγω μικρής ηλικίας, εγκυμοσύνης, αλλεργίας, η λύση προσφερεται με τη χρήση συστήματος blue light που είναι πηγή φωτός με μήκος κύματος στα 420 νανόμετρα. Η δράση του είναι να «αποστειρώνει» το δέρμα από το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής σκοτώνοντάς το, ενώ παράλληλα δρα και στους σμηγματογόνους αδένες, περιορίζοντας την παραγωγή σμήγματος και σμίκρυνση των πόρων.
Πρόκειται για ταχύτατη θεραπεία καθώς σε 3-4 συνεδρίες επέρχεται πάνω από 80% βελτίωση της φλεγμονώδους ακμής. Πιο σοβαρού τύπου ακμές (κυστική ακμή) βελτιώνονται αλλά όχι τόσο θεαματικά. Οι συνεδρίες γίνονται ανά εβδομάδα κι ετσι σε ένα περίπου μήνα η ακμή εξαφανίζεται ενώ βελτίωση επέρχεται από την πρώτη κιόλας συνεδρία.
Το μειονέκτημα της θεραπείας είναι οτι τα αποτελέσματα διαρκούν λίγους μήνες και για να διατηρηθούν σε άτομα με επίμονη ακμή, απαιτούνται είτε επαναληπτικές θεραπείες, είτε θεραπεία συντήρησης με τοπικά μέσα (κρέμες, σαπούνια κ.α). Ωστόσο επειδή η θεραπεία είναι γρήγορη, ανώδυνη, χωρίς ερεθισμούς, την επιλέγουν όλο και περισσότεροι ασθενείς όταν θέλουν άμεσα αποτελέσματα. Ποια η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης που πρέπει να ακολουθεί μια γυναίκα για να αποφύγει τη γήρανση;
Δυστυχώς πολλές φορές παρά την επιτυχημένη θεραπεία της ακμής, παραμένουν σημάδια που ενοχλούν αισθητικά τον/την ασθενή.
Αλλα ειναι με τη μορφή κόκκινων σημαδιών και άλλα με τη μορφή ουλών είτε οξύαιχμων είτε αποπλατυσμένων.
Η θεραπεία των σημαδιών και ουλών γίνεται μόνο όταν έχει εξαλειφθεί η ακμή για να αποφευχθεί έξαρση αυτης από τις θεραπείες.
Για τα κόκκινα σημάδια μερικές θεραπείες με fractional C02 ή μεσοθεραπείες με Dermapen έχουν άμεση βελτίωση στην ποιότητα του δέρματος και στην εμφάνιση των πόρων του δέρματος. Πολύ βοηθούν επίσης και τα πήλινγκ με ελεγχόμενη απολέπιση και ανανέωση του δέρματος.
Όταν όμως έχουμε ουλές, ανάλογα το είδος τους μπορεί να απαιτηθεί αποκόλληση της βάσης αυτών με βελόνα και στη συνέχεια γέμισμα με ειδικό υαλουρονικό οξύ. Σιγουρα οι θεραπείες με fractional C02 ή μεσοθεραπείες με Dermapen ή και αυτόλογη μεσοθεραπεία βοηθούν γιατι μέσω της κολλαγονογένεσης τις κάνουν πιο αχνές αλλά δεν αρκούν για να είναι λείο το δέρμα.
Website by Theratron