Μία από τις πιο αποτελεσματικές και δημοφιλείς θεραπείες αντιγήρανσης γίνεται με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας. Πρόκειται για τεχνική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία και γρήγορα κέρδισε πρωτεύουσα θέση ως θεραπεία αντιγήρανσης στη Δερματολογία. Έχει εφαρμογες στην αντιγηρανση αλλά και στη βελτίωση της κυτταρίτιδας και του τοπικου πάχους.
Μία από τις πιο αποτελεσματικές και δημοφιλείς θεραπείες αντιγήρανσης γίνεται με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας. Πρόκειται για τεχνική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία και γρήγορα κέρδισε πρωτεύουσα θέση ως θεραπεία αντιγήρανσης στη Δερματολογία. Έχει εφαρμογες στην αντιγηρανση αλλά και στη βελτίωση της κυτταρίτιδας και του τοπικου πάχους.
Στη Γαλλία αποτελεί ξεχωριστή ιατρική ειδικότητα. Πρόκειται για την έγχυση των μεσοθεραπευτικών υλικών με τη μέθοδο πολλαπλών νυγμών (ενέσεων) με μικροσκοπικές βελόνες στις υπό θεραπεία περιοχες.
Στη μεσοθεραπεία για τη θεραπεία μείωσης του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας, χρησιμοποιούνται διαφορετικά υλικά που κάνουν λιπόλυση και εγχέονται βαθύτερα στο λίπος. Απαιτούνται 6-8 συνεδρίες ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα του προβλήματος. Το μεσοδιάστημα των θεραπειών ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι 7-15 ημέρες. Από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά για λιπόλυση είναι η φωσφατιδυλοχολίνη
Η φωσφατιδυλοχολίνη είναι συστατικό που προέρχεται από τη λεκιθίνη της σόγιας και πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην ιατρική για τη λύση των αθηρωματικών θρόμβων (που αποτελούνται από λίπος και φράζουν τα αγγεία). Δρα επηρεάζοντας τη διαπερατότητα των μεμβρανων των λιποκυττάρων τα οποία κινητοποιούνται σε λιπόλυση.
Είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος, που στοχεύει στη μη χειρουργική διόρθωση ατελειών όπως ‘ψωμάκια’, πάχος στα πλάγια της κοιλιάς (και για άντρες), κοιλιακό τοπικό πάχος και αλλού (π.χ προγούλι). Δεν είναι μέθοδος λιποαναρρόφησης , μπορεί όμως να δράσει συμπληρωματικά. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την εφαρμογή είναι τοπικό αίσθημα καύσους και πόνος κατά την έγχυση, καθώς και πιθανότητα εκχυμώσεων. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά τη 2η-3η συνεδρία και έχουν μεγάλη διάρκεια, με προϋπόθεση τη διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους. Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι εξατομικευμένα και μπορεί να χρειάζονται επαναληπτικές θεραπείες συντήρησης.
Αλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στα «κοκτειλ» μεσοθεραπείας είναι η υαλουρονιδαση και κολλαγενάση που δρουν σπάζοντας τα διαφραγμάτια (τα « σακουλάκια») ινώδους ιστου που συγκρατουν τα λόβια του λίπους, η καφείνη για διέγερση της μικροκυκλοφορίας, εκχυλισμα αγκινάρας με αποσυμφορητική δραση και πολλές άλλες. Για βελτίωση της όψης της επιδερμίδας χρησιμοποιούνται σε πιο επιφανειακές ενέσεις ουσίες όπως ρετινοικό οξύ, γλυκολικό οξυ σε χαμηλές συγκεντρώσεις, ανόργανα άλατα και βιταμίνες.
Πολλές φορές στα μείγματα προστίθεται αναισθητική ουσία προκαινη ή λιδοκαινη καθυστερουν την απορρόφηση των μεσοθεραπευτικών φαρμάκων και τους επιτρέπουν μεγαλύτερη διείσδυση στον συνδετικό ιστό.
Παρόμοιες ουσίες περιέχονται και στις κρέμες για κυτταρίτιδα οι οποίες πέραν της βελτίωσης της επιδερμίδας δε μπορεί να βοηθήσουν περαιτέρω. Αυτό διότι τα συστατικά που περιέχουν είναι σε χαμηλές συγκεντρώσεις (διότι είναι καλλυντικά και όχι προιόντα που χειρίζεται γιατρος) για λογους ασφάλειας. Δευτερον η απορρόφηση των συστατικών δε φτάνει μέχρι το λίπος για να είναι δραστικά, ενω με τις βελόνες μεσοθεραπείας η έγχυση γίνεται απ’ευθειας στο επιθυμητο βάθος.
Αντενδείξεις για μεσοθεραπεία είναι διαταραχες πήξεως του αίματος, λήψη αντιπηκτικών, ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, αρρυθμίες, στεφανιαία νόσος, ανοσοανεπάρκειες, καρκίνος.
Συμπηρωματική της μεσοθεραπείας μέθοδος βελτίωσης της ποιότητας του δέρματος είναι η χρήση derma roller ειδικά για το σώμα. Πρόκειται για εργαλεία με κυλιδρική επιφάνεια στην οποία είναι προσαρμοσμένες πολυάριθμες βελόνες.
Υπάρχουν ρόλερ κατάλληλα για το πρόσωπο με μικρότερες βελόνες και άλλα για το σώμα με μεγαλύτερες.
Προηγείται αναισθητική κρέμα στην περιοχή που θα εφαρμοστεί η θεραπεία και κατόπιν αντισηψία. Το ρόλερ με ελαφρια πίεση κυλιέται από το γιατρό στην επιφανεια του δέρματος ανοίγοντας πολυάριθμες μικροσκοπικές τρύπες στο χόριο. Ο τραυματισμός αυτός ωθεί τους ινοβλάστες (τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο) σε κολλαγονογένεση στην προσπάθεια επούλωσης των μικροτραυματισμών. Αποτέλεσμα είναι πιο σφικτό και σφριγηλά δέρμα στην περιοχή θεραπείας. Επίσης με τον τρόπο αυτό βελτιώνονται και οι ραγάδες (γίνονται πιο ρηχές και λεπτες) καθώς «γεμίζουν» με κολλαγόνο. Απαιτούνται επίσης επαναληπτικές ανά μήνα εφαρμογές (4-8) ενώ οι περιοχές που εφαρμόζεται η θεραπεια είναι κοιλια, μηροί, γλουτοι αλλά και λαιμός . Η επούλωση από τη θεραπεία είναι ταχύτατη (εντος 3 ημερών) ενώ απαιτείται αντιηλιακή προστασία μέχρι να συντελεστεί.
Οι αντενδείξεις είναι οι ίδιες με τη μεσοθεραπεία με βελόνες.
Website by Theratron