Αντιγήρανση

Η γήρανση είναι συνυφασμένη με την τη ζωή, αλλά είναι ταυτόσημη έννοια με τη φθορά. Οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη αδυναμία του οργανισμού να αναπλάσει τα κύτταρά του, να αντικαταστήσει δηλαδη τα φθαρμένα ή κατεστραμένα κύτταρα με καινούρια. Ο,τι γεννιέται είναι προδικασμένο, εάν ζήσει αρκετά, να φθαρεί και να γεράσει.

Η γήρανση είναι συνυφασμένη με την τη ζωή, αλλά είναι ταυτόσημη έννοια με τη φθορά. Οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη αδυναμία του οργανισμού να αναπλάσει τα κύτταρά του, να αντικαταστήσει δηλαδη τα φθαρμένα ή κατεστραμένα κύτταρα με καινούρια. Ο,τι γεννιέται είναι προδικασμένο, εάν ζήσει αρκετά, να φθαρεί και να γεράσει. Στον άνθρωπο παντοτινή επιδίωξη ήταν είναι και θα είναι, η καθυστέρηση της γήρανσης και η νέα τεχνολογία στον τομέα της δερματολογίας φροντίζει ώστε η εμφάνισή μας να είναι για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα νεανική.

Η επικρατέστερη θεωρία που εξηγεί τη γήρανση σε επίπεδο κυττάρων είναι αυτή του οξειδωτικού στρες. Δηλαδή οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται ως προιόντα του μεταβολισμού αλλά και από εξωγενείς επιθέσεις (ήλιος, ρύπανση,καπνισμα κ. α) «στρεσάρουν» τα κύτταρα καταστέφοντας τις δομές τους (DNA,πρωτείνες λιπίδια). Καλείται λοιπόν ο οργανισμός συνεχώς να επιδιορθώνει βλάβες, να αντικαθιστά τα φθαρμένα υλικά του.

Η γήρανση εξαρτάται λοιπόν από 1) ενδογενείς παράγοντες, δηλαδή την κληρονομικότητα, καθώς η αντίσταση στη φθορά (πόσο καλό επιδιορθωτικό σύστημα διαθέτουμε) είναι θέμα γονιδίων και 2) εξωγενείς παράγοντες, δηλαδη πόσο εκθέτουμε τον εαυτό μας σε περιβάλλον δυσμενές για τα κύτταρά μας. Όσον αφορά το δέρμα, ο κύριος εχθρός του είναι ο ήλιος (υπεριώδης ακτινοβολία), ενώ το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης επίσης επιταχύνουν τη γήρανση.

Πως όμως μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να επιμηκύνουμε την περίοδο νεότητος και σφρίγους ? Ειδικά για το δέρμα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το διατηρήσουμε νεανικό όσο περισσότερο γίνεται?

Η σύγχρονη άποψη για την αντιγήρανση υποστηρίζει την ολιστική αντιμετώπιση του οργανισμού από πολλές ειδικότητες καθώς σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή, οι ορμόνες, η άσκηση, η ψυχολογία. Γενικά μέτρα για υγιεινή ζωή με αποφυγή των εξωγενών βλαπτικών παραγόντων και συχνή άσκηση οπωσδήποτε βοηθούν. Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, της κατάθλιψης, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή ορμονών εκεί που χρειάζεται βοηθούν στη διατήρηση της νεότητας.

Ειδικά για το δέρμα, η σύγχρονη δερματολογία προσφέρει ως όπλα, θεραπείες που στοχεύουν σε διαφορετικά επίπεδα και ευνοούν τη δυνατότητα για ανάπλαση των συστατικών του.

Τα peelings με χρήση οξέων φρούτων (ΑΗΑ's ), με χρήση TCA (τριχλωροξεικο οξύ) και LHA (λιπουδροξυοξέα) είναι τα συνηθέστερα peelings στη δερματολογική πράξη στα ιατρεία. Πρόκειται για επιφανειακά ή και μέσου βάθους που στοχεύουν στην απομάκρυνση μέρους ή όλης της επιδερίδας και προάγουν την παραγωγή νέων κυττάρων. Είναι καλά ανεκτά από σχεδόν όλα τα δέρματα και βελτιώνουν την ακμή (ΑΗΑ's ), και τις δυσχρωμίες (TCA). Η ηλιοφάνεια είναι αντένδειξη για αυτές τις θεραπείες που γίνονται κυρίως το χειμώνα.

Ισοδύναμο με τα peelings είναι το microdermabrassion που η απολέπιση προκαλείται με εκτόξευση μικροκρυστάλλων.

Η μεσοθεραπεία, τεχνική που χρησιμοποείται πολλά χρόνια στο εξωτερικό είναι σημαντικό όπλο αντιγήρανσης. Πρόκειται για τεχνική κατά την οποία με πολλαπλούς νυγμούς με ειδική μικρή βελόνα παρέχονται στο δέρμα βιταμίνες, ανόργανα, άλατα, αντιοξειδωτικές ουσίες, υαλουρονικό οξύ. Δημιουργείται έτσι στα κύτταρα του δέρματος το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπλασή τους. Χρειάζονται 6-8 συνεδρίες ανα 7-10 ημέρες και μπορούν να γινουν αρκετές επαναλήψεις. Η ηλιοφάνεια δεν είναι αντένδειξη για αυτή τη θεραπεία.

Τα λέιζερ φωτοανάπλασης στοχεύουν βαθύτερα στο υποκείμενο της επιδερμίδας χόριο. Ενεργοποιούν τους ινοβλάστες να παράγουν κολλαγόνο προάγοντας έτσι τη σύσφιξη. Συνδυάζονται ιδανικά με θεραπείες επιφάνειας (μεσοθεραπεία ή peelings).

Υπάρχουν πολλά είδη λέιζερ Nd:yaG, erbium, fractional, καθώς και το σύστημα IPL και οι ραδιοσυχνότητες (thermage) που κάνουν φωτοανάπλαση. Απαιτούνται επαναληπτικές θεραπείες ανάλογα με το είδος του συστήματος που χρησιμοποιείται. Σε κάποια συστήματα απαιτείται φωτοπροστασία.

Τέλος η διόρθωση των ρυτίδων με υαλουρονικό οξύ ή με botox συντελεί ώστε να μη βαθαίνουν οι ρυτίδες με το πέρασμα του χρόνου και δίνουν επιπλέον άμεσα νεανική όψη. Χρειάζονται επανάληψη ανα 4-6 μήνες το botox και 6-8 μήνες τα «γεμίσματα» με υαλουρονικό. Να σημειωθεί ότι το υαλουρονικό είναι το μόνο εμφύτευμα που καθώς απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό είναι ασφαλέστατο και δε δημιουργεί κοκκιώματα. Η ηλιοφάνεια δεν είναι αντένδειξη για αυτές τις θεραπείες.

Εννοείται ότι η αντιηλιακή προστασία επιβάλλεται για όλες τις εποχές του έτους, ότι το βέλτιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν συνδυάζουμε τις θεραπείες και ότι ο στόχος μας είναι να διορθώνουμε τις μικρές βλάβες για να μη χρειαστεί να καταφύγουμε στο νυστέρι. (ή αυτό να γίνει πολύ πολύ αργότερα). Η χρήση αντιγηραντικών κρεμών καθώς και αυτών που περιέχουν υαλουρονικό, βοηθούν ώστε να διαρκεί περισσότερο το αποτέλεσμα των θεραπειών μας.

Αντιγήρανση: υπάρχει τρόπος να καθυστερήσουμε τα σημάδια του χρόνου? Δείτε την παρουσίαση

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2025 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies